TERMKAJNL

Schwikker

Ásványi anyagok és nyomelemek alkategria

Ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó készítmények

A kategria termkei 1-7-ig, sszesen 7 db.

Chelated Zink
A létfontosságú nyomelem
A cink az egyik legfontosabb nyomelem, számos enzim mûködésében vesz részt. Minden sejtünk tartalmazza, de testünkben nincs nagy cinkraktár, melyet hiány esetén mobilizálni lehetne. Ezért szükséges a folyamatos cinkbevitel, melyet bizonyos esetekben, például szennyezett levegõjû területen élõknek, vagy ha a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás nem megoldott, érdemes korszerû készítménnyel pótolni.

A cink szervezetünk minden sejtjében megtalálható, de eloszlása nem egyenletes a testben. Az agyban, a szívben, a tüdõben és az izomzatban nagyjából állandó koncentrációban van jelen. A vérben, a herékben vagy például a hajszálakban mennyisége leginkább a táplálék cinktartalmától függ.
A cink nagyon fontos eleme az élettani folyamatoknak, több mint 70 enzim alkotóeleme. Része például az inzulinnak (a térbeli szerkezetéért felel), ami a cukor feldolgozásáért felelõs hormon, így fontos eleme a szénhidrát-anyagcserének. Fontos alkotóeleme olyan enzimeknek, melyek a szabad gyökök káros hatása ellen védik a szervezetet. A szennyezett levegõjû nagyvárosokban élõk számára például ideális lehet a cinkkiegészítés. A normális sejtosztódáshoz is cink szükséges. Az immunrendszer sejtjei gyakorta osztódó sejtek, így a cink hozzájárul az immunrendszer egészséges mûködéséhez is.
A cink részt vesz a reproduktív szervek normál mûködésében is, valamint hozzájárul a bõr egészséges szerkezetének fenntartásához.
Természetes forrásai a különféle húsok, a „tenger gyümölcsei” (tengeri halak, rákok stb.), a gabonacsíra, a máj, a hüvelyesek, a zöldségek és a tejtermékek.
A korszerû termékekben – így a Chelated Zinc és Mega Zinc készítményben is – a cink szerves kötésû, úgynevezett kelát formában van jelen. Ez a bevitel legelõnyösebb változata, mert a szervezet a cinket kelátként tudja a legjobban hasznosítani.

FIGYELEM!
A cink felszívódását csökkentheti a kalcium-, illetve a magas rostbevitel.
Sportolás, nehéz fizikai munka, illetve terhesség és szoptatás esetén a cinkszükséglet nagyobb.
Magas cinkszükséglet esetén a Mega Zinc készítményt javasoljuk. Megfelelõ alkalmazás mellett nem alakulhat ki túlzott bevitelbõl adódó egészségügyi probléma, mert a cink az ajánlott napi bevitelt csak lényegesen meghaladó mennyiségben toxikus. Mindig tartsa be a dobozon található adagolási utasítást!
15 mg, 100 tabletta

r: 2 645 Ft

darabszm:
Chromium Max 500
A króm a mikroelemek csoportjába tartozó ásványi anyag. A mikroelemek közé azok az ásványi anyagok tartoznak, amelyek elengedhetetlenek a szervezet számára, de csak nagyon kis mennyiségben van szükség rájuk. A króm esszenciális mikroelem, azaz szervezetünk nem képes elõállítani, így csak külsõ forrásból juthatunk hozzá.
A króm szerepe nagyon fontos. A glükóztolerancia-faktor alkotójaként fontos szerepet játszik a szénhidrát- és glükózanyagcserében, a cukor biokémiai szintû lebontásában. A króm az inzulin hatásának elõsegítésén keresztül befolyásolja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét. Segít megakadályozni a vércukorszint hirtelen ingadozásából adódó édesség iránti „kívánósságot”, ezáltal hatékonyan hozzájárulhat a testtömegcsökkentõ étrendek eredményességéhez is.
Króm az élelmiszerek közül legnagyobb mennyiségben az élesztõben, a kagylóban, a brokkoliban és a teljes kiõrlésû gabonából készített ételekben található. Fontos tudnunk, hogy a krómnak nem minden formája szívódik fel megfelelõen. Szerves kötésû vegyületeinek – mint pl. a króm-pikolinát – felszívódása és hasznosulása is kiváló, ennek jótékony hatása érvényesül a Chromium Max 500-ban.
100 kapszula

FIGYELEM!
Terhes és szoptató anyáknak, valamint kisgyermekeknek alkalmazása nem ajánlott!

r: 4 775 Ft

darabszm:
Iron Plus
Vasegészség
A vas az ún. nyomelemek csoportjába tartozó ásványi anyag. A „nyomelemek” vagy „mikroelemek” elnevezés arra utal, hogy a szervezetnek csak nagyon kis mennyiségre van belõlük szüksége, de a kis mennyiség ellenére létfontosságúak. A vas elsõsorban a szervezeten belüli oxigén szállításáért felel, de emellett számos más hasznos feladatot is ellát.

Egy átlagos felnõtt szervezete kb. 2,5­–5 g vasat tartalmaz. Ennek legnagyobb része a vérben hemoglobinhoz kötött, másik része ferritinben, hemosziderinben, mioglobinban és különbözõ enzimekben található. A vas legfontosabb ­ és talán legközismertebb ­ feladata a vérben a hemoglobinhoz kötött oxigén szállítása. Elsõsorban tehát a hemoglobintól függ, mennyi oxigén jut el a sejtjeinkhez.  
A vasnak emellett számos más, kevésbé ismert feladata is van a szervezetben. Részt vesz az energiatermelõ folyamatokban, szükséges a sejtosztódáshoz, valamint szerepet játszik az immunrendszer egészséges mûködésében is.  
A vasat legjobb kelát formában magunkhoz venni. A kelátképzés az a folyamat, amelynek során az ásványi anyagok emészthetõvé, a szervezet számára jól hasznosíthatóvá válnak. A készítményben levõ kelátkötésû kémiai forma a vas-fumarát az étrend-kiegészítõkben gyakran használt vas-szulfáttal szemben nem okoz székrekedést. Az olyan korszerû vaskészítmények, mint például az Iron Plus, kiegészítésképp C-vitamint és bioflavonoidokat is tartalmaznak, mivel ezek segítik a vas felszívódását és erõsítik hatását.  

 
FIGYELEM!  
Terhes és szoptató anyák a vaskészítmények szedése elõtt kérjék ki orvosuk véleményét!  

Komplex multivitamin alkalmazása esetén, csak vashiányos állapot esetén ajánlott külön vaskiegészítés.  

Szerves vaskelát készítmény E-vitaminnal együtt is szedhetõ, egyik sem veszíti el hatását.  

A vas felszívódását csökkenti a kalcium, a foszfor, a magas rostbevitel, erõsre fõzött tea és a kávé.  

Bár egészséges emberben a vas felszívódása gyomor-bélrendszeri kontroll alatt áll, tartós, nagy mennyiségû szedése betegséghez vezethet (hemokromatózis).  

A tartós, magas vasbevitel felerõsítheti a szervezetben a peroxidációs folyamatokat, így nõ a szervezetünk antioxidáns igénye.  

100 tabletta

r: 3 325 Ft

darabszm:
Power Mins
Nélkülözhetetlen ásványok
Életfolyamataink egészséges mûködéséhez nemcsak a jól ismert vitaminok, hanem az ásványi anyagok is elengedhetetlenül szükségesek. Az utóbbiakat szervezetünk nem képes elõállítani, ezért csak külsõ forrásból juthatunk hozzájuk. Ez a komplex készítmény megfelelõ arányban és minõségben tartalmazza mindazokat a fontos ásványi anyagokat, amelyekre szervezetünknek szüksége van.

A vitaminok már jól ismert jótékony szerepe mellett szervezetünk megfelelõ ásványianyag-telítettsége is nagyon fontos. A Power Mins egy speciális, ásványi anyagokból összeállított készítmény, mely hozzájárul a szervezet megfelelõ ásványianyag-ellátottságához.
Aktív alkotórészei:
A kalcium fontos a csontok és fogak egészséges szerkezetének fenntartásához, az idegrendszer és izmok normál mûködéséhez, valamint a véralvadás folyamatához.
A magnézium jelenléte az idegek és az izmok hatékony mûködésének egyik alapfeltétele, emellett részt vesz a normál sejtosztódási folyamatokban és a fehérjeszintézisben.
A réz, bár fontosságát kevés ember ismeri, nagyon sok feladatot lát el a szervezetben. Fontos szerepet játszik a szervezet antioxidáns védekezõ rendszerének mûködésében és az idegrendszer egészséges mûködésében. Részt vesz a koleszterin- és cukoranyagcserében, illetve az energiatermelõ folyamatokban. Támogatja a vörösvértestek és fehérvérsejtek normál szerkezetének kialakítását és a vas normál anyagcseréjét.
Króm nélkül nincs megfelelõ szénhidrát-anyagcsere.
A jód a pajzsmirigyhormonok felépítésében, a mangán a szabad gyökök elleni védelemben és a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcsere-folyamatokban elengedhetetlen.
A molibdén a vas hasznosításáért felelõs enzim fontos része.
A kálium a szervezet só-víz háztartásában és sav-bázis egyensúlyában játszik fontos szerepet, továbbá hozzájárul a normál vérnyomás fenntartásához.
A szelén fontos antioxidáns, emellett elõsegíti az immunrendszer egészséges mûködését.
A cink szintén az immunrendszer mûködéséhez elengedhetetlen.
 
Adagolás: 2-4 tabletta naponta.

r: 4 390 Ft

darabszm:
Pro Selenium
Szabad gyökök elleni védelem  
A szelén köztudottan erõteljes antioxidáns hatású nyomelem, mely támogatja a szervezetet a szabad gyökök elleni védekezésben. Azt viszont már talán kevesebben tudják, hogy mindezen hatások mellett fontos szerepet játszik az immunrendszer egészséges mûködésében, illetve a jódtartalmú pajzsmirigyhormonok normál termelõdésében is.

A szelént Jons Berzelius fedezte fel 1817-ben. Neve a görög Seléné (hold) szóból ered sápadt fehér színe miatt. Sokáig mérgezõ vegyületnek tekintették, de kutatások bebizonyították, hogy a szelén a táplálkozás nélkülözhetetlen összetevõje, mely hatékonyan támogatja a szervezet egészségét.
Természetes forrásai a húsok, a belsõségek, a tenger gyümölcsei, illetve a gabonafélék. A szelén változó mennyiségben található meg a talajban. Az egyes térségek közötti eltéréseket tükrözi a növényekben, köztük a kalászosokban levõ szelén mennyisége.
A szelén fontos szerepet játszik az egészség megõrzésében. Az antioxidáns hatású glutation-peroxidáz enzim részeként elõsegíti a sejtek és a szövetek védelmét bizonyos szabad gyökök okozta károsító hatásokkal szemben. Támogatja az immunrendszer egészséges mûködését, emellett szükséges a jódtartalmú pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez is. Az egyoldalúan táplálkozók (például a vegetariánusok) szelénbevitele általában alacsony, kiegészítése szükséges lehet.
Fontos tudni, hogy a szelén és az E-vitamin szinergikus hatású, ami azt jelenti, hogy együttesen erõsebben hatnak.
A szerves kötésû szelén felszívódása és hasznosulása jobb, mint a szervetlen kötésû szeléné. A Pro-Selenium természetesen szerves kötésû szelént tartalmaz.

50 mcg, 100 tabletta
Adagolás: 1 tabletta naponta.

r: 2 500 Ft

darabszm:
Strong Bones 100
Az ép és erõs csontokért
Vázrendszerünk szilárdságának egyik alapvetõ faktora csontjaink ásványianyag-tartalma.
A csontok hosszirányú növekedésének befejeztével még mindig sokat tehetünk azok erõsségéért, hisz a mineralizáció (azaz „csontépülés”) a harmincas éveink végéig is eltarthat. Természetesen ezután sem szabad elfeledkezni ezen anyagok megfelelõ bevitelérõl, hisz ezenkívül még számos más fontos élettani folyamat részeit képezik.

A készítmény két aktív komponense a kalcium és a magnézium.  
Testsúlyunk kb. 2%-át szervezetünk kalciumtartalma adja. A kalcium kb. 99%-a a csontokban és a fogakban található, azok normál szerkezetének fenntartásához szükséges. Fontos szerepe van még az egészséges izommûködésben, az idegrendszer mûködésében, illetve egyik fontos eleme a véralvadás normál folyamatának is.
 
FIGYELEM!
Tartós, nagy mennyiségû kalciumbevitel esetén kérje ki orvosa véleményét! Kis mennyiségû D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását.
A dohányzás, kávé, tea, valamint a magas rostbevitel, illetve egyes növényekben (pl. sóska, rebarbara) található oxálsav, fitin a kalcium felszívódását gátolhatják. A magas fehérjefogyasztás a vesén át történõ kalcium-kiválasztást fokozza.
 
A magnézium a negyedik leggyakoribb elem az emberi testben. Legnagyobb része a csontokban (~60%) és az izomzatban (~30%) található, de megtalálható a sejtek közötti térben, illetve magukban a sejtekben is. Nélkülözhetetlen a csontok és a fogak normál szerkezetének fenntartásához, fontos szerepet játszik az idegrendszer és az izmok normális mûködésében. Elengedhetetlen faktora a szervezet bizonyos energiatermelõ folyamatainak, részt vesz a fehérjék szintézisében, szerepet játszik a normál sejtosztódási folyamatokban, valamint a szervezet kálium-nátrium egyensúlyának fenntartásának egyik fontos faktora.
 
FIGYELEM!
Túl nagy mennyiségû magnézium bevitele hosszabb távon nem javasolt.
A kalcium és a magnézium aránya tapasztalatok szerint 2:1 kell hogy legyen. A korszerû készítmények, mint például a Strong Bones, e két makroelemet együtt és ilyen arányban tartalmazzák.
A kalcium és a magnézium akkor tud a legkönnyebben felszívódni és hasznosulni, ha a készítmény, amit szedünk, e két makroelemet kelát, azaz szerves kötésû formában tartalmazza.

100 kapszula

Adagolás: 4-6 kapszula naponta

r: 4 375 Ft

darabszm:
Strong Bones 250
Az ép és erõs csontokért
Vázrendszerünk szilárdságának egyik alapvetõ faktora csontjaink ásványianyag-tartalma.
A csontok hosszirányú növekedésének befejeztével még mindig sokat tehetünk azok erõsségéért, hisz a mineralizáció (azaz „csontépülés”) a harmincas éveink végéig is eltarthat. Természetesen ezután sem szabad elfeledkezni ezen anyagok megfelelõ bevitelérõl, hisz ezenkívül még számos más fontos élettani folyamat részeit képezik.

A készítmény két aktív komponense a kalcium és a magnézium.  
Testsúlyunk kb. 2%-át szervezetünk kalciumtartalma adja. A kalcium kb. 99%-a a csontokban és a fogakban található, azok normál szerkezetének fenntartásához szükséges. Fontos szerepe van még az egészséges izommûködésben, az idegrendszer mûködésében, illetve egyik fontos eleme a véralvadás normál folyamatának is.
 
FIGYELEM!
Tartós, nagy mennyiségû kalciumbevitel esetén kérje ki orvosa véleményét! Kis mennyiségû D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását.
A dohányzás, kávé, tea, valamint a magas rostbevitel, illetve egyes növényekben (pl. sóska, rebarbara) található oxálsav, fitin a kalcium felszívódását gátolhatják. A magas fehérjefogyasztás a vesén át történõ kalcium-kiválasztást fokozza.
 
A magnézium a negyedik leggyakoribb elem az emberi testben. Legnagyobb része a csontokban (~60%) és az izomzatban (~30%) található, de megtalálható a sejtek közötti térben, illetve magukban a sejtekben is. Nélkülözhetetlen a csontok és a fogak normál szerkezetének fenntartásához, fontos szerepet játszik az idegrendszer és az izmok normális mûködésében. Elengedhetetlen faktora a szervezet bizonyos energiatermelõ folyamatainak, részt vesz a fehérjék szintézisében, szerepet játszik a normál sejtosztódási folyamatokban, valamint a szervezet kálium-nátrium egyensúlyának fenntartásának egyik fontos faktora.
 
FIGYELEM!
Túl nagy mennyiségû magnézium bevitele hosszabb távon nem javasolt.
A kalcium és a magnézium aránya tapasztalatok szerint 2:1 kell hogy legyen. A korszerû készítmények, mint például a Strong Bones, e két makroelemet együtt és ilyen arányban tartalmazzák.
A kalcium és a magnézium akkor tud a legkönnyebben felszívódni és hasznosulni, ha a készítmény, amit szedünk, e két makroelemet kelát, azaz szerves kötésû formában tartalmazza.

250 kapszula

Adagolás: 4-6 kapszula naponta

r: 9 245 Ft

darabszm:

2005 - LHP Portlcsoport - Minden jog fenntartva
0.024 s